Op vrijdag 23 maart vond weer een van de mooiste, meest bijzondere, unieke en waardevolle tradities van het St-Gregorius College plaats: de voettocht.

De voettocht vindt twee keer per jaar plaats: rond St. Maarten en rond Pasen. Alle leerlingen in de vierde klas van vwo en havo lopen één van de twee tochten mee.

Met de voettocht wandelen we twaalf uur lang door Utrecht en bezoeken we projecten waar mensen in nood geholpen worden. Op het Gregorius vinden we het belangrijk dat onze leerlingen leren dat ook dit bij het leven hoort. Tijdens de voettochten die 12 uur duren, bezoeken we de TBS kliniek Van der Hoeven, het Catharijnehuis (dagopvang voor dak- en thuislozen), Hostel de Hoek (opvang harddrugsverslaafden, Leger des Heils) en de Zusters Augustinessen (Anonieme Alcoholisten). In de tocht nemen we ook een kijkje bij de politie en de brandweer en bij de Klokkenluidersgilde van de Domtoren en ontvangen we een ex-gedetineerde op school die zijn/haar levensverhaal vertelt en een gesprek met onze leerlingen heeft.

Tijdens de tocht hebben de leerlingen alle gelegenheid om vragen te stellen aan alle mensen die ze ontmoeten en dat wordt ook zeer respectvol en met grote interesse gedaan.

Aan het einde van de voettocht komen alle leerlingen samen in de St. Catharinakathedraal om de nacht samen af te sluiten met een moment van samenzijn waar leerlingen iets vertellen. Het is heel veel wat de kinderen in 12 uur hebben gezien en gehoord, dus daar past ook een moment van bezinning bij.

De voettocht van het Gregorius is een pareltje dat past bij het ondernemende karakter van het leren op onze school. Een unieke kans voor onze leerlingen en een dag die ze altijd zal bijblijven, want het maakt diepe indruk.

Reactie vanuit Het Catharijnehuis

Zoals elk jaar was het weer leuk om de leerlingen te ontvangen in Het Catharijnehuis. Wij hopen dat de leerlingen een bijzondere ervaring hebben opgedaan en dat zij iets hebben geleerd van de verhalen van onze bezoekers.
Tot de volgende keer!

Reactie vanuit TBS-kliniek

Het was weer fantastisch! Heel hartelijk dank dat wij de scholieren weer mochten ontvangen. Heel fijn dat het qua organisatie van jullie kant allemaal zo goed geregeld is, geweldig!

Fijne begeleiding.

Het zijn altijd zeer bijzondere bijeenkomsten.
De aandacht, de rust, de mooie vragen, de belangstelling. Het was echt TOP!

De twee patiënten die vanuit de kliniek hun bijdragen hebben gegeven, waren ook zeer blij met deze middag. Ik sluit me daarbij aan.

Categorieën: Schoolnieuws