Descart is leren én creëren

Design, drums en dans op de nieuwe dependance

Op de middelbare school Descart voor vwo en havo leer je zowel je intuïtie als logica te gebruiken. Vanwege de snelle groei kreeg de school deze zomer een tweede schoolgebouw in hartje Utrecht.

Een paar weken geleden zijn er maar liefst 274 nieuwe leerlingen op Descart gestart. Descart heeft nu twee prachtige gebouwen: het hoofdgebouw is aan de Van Asch van Wijckskade en het nieuwe gebouw (dependance) is eveneens op een toplocatie aan de Laan van Puntenburg, met ruime lokalen, ateliers en studio’s. Op de dependance worden de vakken beeldende vormgeving, dans, drama en muziek gegeven.

Descart heeft veel kunstvakken, wat is het idee daarachter?

“Wij zijn ervan overtuigd dat goede wetenschappers ook creatief zijn en goede artiesten ook analytisch. We hebben leerlingen die civiele techniek of geneeskunde gaan studeren. Maar ook die onderwijzer of industrieel ontwerper worden. Voor alle vervolgopleidingen is een creatieve en open blik van belang.”

Wetenschap en creativiteit, hoe werkt dat?

“Middelbare scholieren hebben een enorme capaciteit voor innovatie. Leerlingen op Descart laten die zien bij de portfolio-opdrachten. Als je de ruimte hebt om te blijven proberen, kom je vaker tot iets origineels. Daarom beoordelen we leerlingen op Descart niet alleen met cijfers. Dat vinden we te beperkt. Het resultaat is natuurlijk belangrijk, maar we vinden het proces minstens even interessant. Hoe ben je gekomen tot dit product? Wat zou je de volgende keer zo laten, wat zou je anders doen? Door ruimte te bieden om fouten te maken, stimuleren we de creativiteit van onze leerlingen.”

Komt die creativiteit in alle vakken terug?

“Naast de kunstvakken hebben we op Descart natuurlijk ook vakken als Nederlands en geschiedenis. We bieden een brede opleiding, op weg naar een vwo- of havodiploma. We werken met thema’s, waarbij alle docenten samen creatieve verbindingen maken tussen vakken. Maar leerlingen hebben ook gewoon lesboeken, huiswerk en toetsen. Om de bètavakken in een brede context te leren zien, krijgen leerlingen op Descart vanaf de eerste klas naast wiskunde en biologie het vak steam (science, technology, engineering, arts and mathematics). Bovendien kunnen onze leerlingen eindexamen doen in het prachtige vak natuur, leven en technologie.”

Zijn er meer uitzonderlijke vakken die jullie aanbieden?

“Jazeker! Alle leerlingen van Descart doen eindexamen in minstens één van de kunstdisciplines dans, drama, muziek en beeldende vormgeving. Daarnaast bieden we veel boeiende keuze­vakken, zoals bewegen, sport en maatschappij. Elke vrijdagmiddag staat op Descart in het teken van onze Studio’s. Leerlingen kiezen daar uit vakken als robotica, animatie, beleggen, leiderschap, film en fotografie.”

Blijft Descart werken met twee schoolgebouwen?

“De verwachting is dat Descart in 2024 verhuist naar de Grebbeberg­laan. Dan hebben we alle vakken en disciplines weer samen in één schoolgebouw.”

Categorieën: Schoolnieuws