De plek om te ontdekken wie je bent

Sinds 2018 heeft Utrecht een vrijeschool voor voortgezet onderwijs: Waldorf Utrecht. Eigentijds en tegelijkertijd verbonden met de oorspronkelijke uitgangspunten van vrijeschoolonderwijs. Een plek waar kinderen opgroeien tot vrijdenkende mensen die met daadkracht en aandacht in het leven staan. Een tweede thuis midden in de stad waar je echt wat leert: kennis, wat je kunt en wie je bent.

Bij elkaar en met elkaar: vwo, havo en mavo

Bij Waldorf Utrecht zijn de leerlingen geplaatst in heterogene klassen, waar kinderen met mavo- tot en met vwo-niveau met en van elkaar kunnen leren. We begeleiden jongeren hun weg te vinden in een uitdagende omgeving en te midden van anderen zodat ze zelfstandig initiatief en verantwoordelijkheid kunnen nemen. Omdat de klassen hun eigen klaslokaal en klassenleerkracht hebben ontstaat een vertrouwde omgeving. Een omgeving waarin leerlingen ontdekken wat hun kracht, talent en uitdagingen zijn. Tijdens de lessen wordt bovendien gedifferentieerd zodat leerlingen ook individueel uitgedaagd worden om nieuwsgierig te blijven.
Kunstzinnigheid in alles

Wij zien leren als een creatief proces en we verwerken daarom kunstzinnigheid in alles. Op de vrijeschool krijgen leerlingen alle schoolvakken die ook op andere scholen worden gegeven. Daarnaast zijn er kunstzinnige en ambachtsvakken zoals tekenen, schilderen, toneel, koor en houtbewerking.

De leervakken en kunstzinnige vakken werken heel goed samen. In de leervakken maken we gebruik van kunstzinnigheid zodat het makkelijker en leuker wordt om het te leren. En in de kunstzinnige vakken leer je ook heel veel. Naast technieken en vaardigheden biedt het de leerling ruimte voor originaliteit en een eigen inbreng. Alle vakken bij elkaar maken de leerstof tot een levende, bewegende wereld.

Aandacht en verdieping

Onze lessen en methodes zijn afgestemd op de ontwikkelingsfase en persoonlijke behoeften van de leerlingen. In de lesstof en de manier van aanbieden zoeken we een evenwichtige balans tussen het aanspreken van hoofd, hart en handen. Door kunstzinnig te zijn in de lesstof en in het lesgeven kunnen we inspelen op wat er op dat moment gebeurt en relevant is.

Dankzij ons periodeonderwijs is er veel ruimte voor verdieping, het doorgronden van materie en samenhang van onderwerpen. Zo krijgen leerlingen werkelijk inzicht en ontwikkelen ze zich breed. Iets waar kinderen de rest van hun leven op kunnen voortbouwen

Hier leer je echt wat

Op Waldorf Utrecht bieden we een brede ontwikkeling, waarin het verzamelen van kennis slechts één aspect is. Minstens zo belangrijk vinden wij het ontplooien van je persoonlijkheid, het zoeken naar je pad, het aanspreken van je emoties en het ontwikkelen van nieuwsgierigheid. Zo ontwikkelen de leerlingen een open houding, een innerlijk kompas en een eigen gezichtspunt op de wereld. Om vervolgens in staat te zijn om een gefundeerde mening te vormen, weloverwogen keuzes te maken en doelen te kunnen realiseren. Niet blind conformeren aan het systeem, maar zelfbewust en zelf bepaald handelen.

Meer informatie

Heb je belangstelling?

Kom dan naar onze informatieavond.
Heb je vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.