Creatief denken is de essentie van Descart

Nog meer ruimte voor creativiteit in het nieuwe schoolgebouw

In 2020 presenteerde Descart voor het eerst zijn unieke onderwijsconcept voor vwo en havo in Utrecht. Op Descart is creatief denken de essentie. Deze middelbare school biedt een combinatie van design, science en art. Bij de start van Descart was een nieuwe huisvesting al door de gemeente toegezegd en nu is het eindelijk zover.

Descart heeft momenteel twee prachtige gebouwen in het centrum van Utrecht. Het hoofdgebouw is aan de Van Asch van Wijckskade. Aan de Laan van Puntenburg ligt de kunstdependance voor beeldende vormgeving, dans, drama en muziek. In 2024 verhuist Descart naar de steeds populairder wordende westkant van Utrecht. Op maandag 21 augustus opende Descart het schooljaar bij het nieuwe gebouw aan de Grebbeberglaan en vierde daar de start van de verbouwing. We spraken daar met enkele docenten.

Waarom verhuist Descart naar deze locatie?

“Utrecht West is door alle ontwikkelingen een aantrekkelijke aanvulling op het stadscentrum aan het worden. Voor onze school is het de ideale locatie om vanuit het centrum naartoe te trekken: goed bereikbaar achter het centraal station en met veel ruimte en groen.”

Wat heeft het nieuwe gebouw te bieden?

“Het nieuwe schoolgebouw biedt ons vooral veel ruimte. Descart groeit al een aantal jaar enorm en we willen ook in de toekomst plek kunnen bieden aan alle leerlingen die voor onze school kiezen.”

Het nieuwe gebouw wordt eerst grondig verbouwd, waarom is dat?

“Het gebouw krijgt goede faciliteiten voor dans, theater, muziek, beeldende vormgeving, techniek en bètalabs, en voor binnen- en buitengym. Daarmee kan Descart in het nieuwe gebouw alle vakken op één locatie geven. Leerlingen die voor Descart kiezen, willen méér dan een vwo- of havodiploma: zij kiezen voor een brede opleiding met veel extra tijd voor sport, kunsten en technologie. Kunst is een verplicht eindexamenvak voor alle Descartleerlingen.”

Is sport ook een speerpunt op Descart?

“Op Descart besteden we veel aandacht aan bewegen. Zo hebben de brugklassers een watersportweek in Friesland, de derdejaars brengen een week door in de Ardennen en in de vierde klas is een wintersportweek. Ook organiseert Descart veel sportdagen, denk aan sporten bij de Maarsseveense Plassen, het skatepark, circus of poldersport. Leerlingen kunnen op Descart eindexamen doen in het vak Bewegen, Sport en Maatschappij. Dit sportvak is op zowel havo als vwo te combineren met alle profielen.”

Wanneer is de verhuizing?

“Als alles volgens plan verloopt, verhuist Descart in de zomer van 2024. Dit schooljaar is daarmee het laatste jaar voor Descart in de binnenstad. Een verhuizing naar een modern gebouw met de vele faciliteiten op deze logische locatie is voor Descart – en daarmee de stad Utrecht – duidelijk een goede ontwikkeling.”

Categorieën: Schoolnieuws