Van zaterdag 3 tot en met vrijdag 9 september namen 23 leerlingen uit klas 3 en 4 deel aan een uitwisseling met leerlingen van het Robert Schumann Gymnasium in Leipzig. Het was het tegenbezoek van de week “Sport- und Spielewelten” in Utrecht eerder dit jaar. Op zaterdagochtend verzamelden we in de stationshal van Utrecht Centraal om de trein naar Deventer te nemen waar we overstapten op de internationale trein naar Duitsland. Na een korte overstap op Hannover Hbf en een gezellige reis arriveerden we keurig op tijd om 16:20 uur in Leipzig waar de Duitse leerlingen en gastouders ons opwachtten.

l1

Op zondag was een familiedag ingepland om iets te ondernemen met het gastgezin. In de avond verzamelden we in de stad voor een fotospeurtocht en een bezoek aan het panoramaterras in het centrum voor een mooi uitzicht vanaf grootte hoogte over de stad Leipzig. Deze middelgrote Duitse stad is bijna twee keer zo groot als Utrecht. Op maandagochtend werd de Duitse partnerschool bezocht. Na ontvangst in de aula en het bijwonen van de pauze stonden aansluitend volleybal, voetbal en spelletjes op het programma. In de middag gingen we naar de stad met daarna een bezoek aan Pool & Pub waar we konden poolen, darten en tafeltennis.

l7

Op dinsdagochtend werd de Leipziger Zoo bezocht die een stuk groter is dan de gemiddelde dierentuin. In de middag gingen we naar het stadion van RB Leipzig voor een rondleiding. De plaatselijke voetbalclub is deze zomer na 22 jaar weer gepromoveerd naar de Bundesliga. We bezochten o.a. de persruimte, kleedcabines en het speelveld. Alles werd in gereedheid gebracht voor de eerste thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund die vlak voor tijd ook nog met 1-0 werd gewonnen. In de catacomben zagen we ook nog een aandenken aan Zinedine Zidane, de Franse sterspeler die tijdens het WK in Duitsland in 2006 in dit stadion na 2 gele kaarten van het veld werd gestuurd en uit woede daarna tegen een deur trapte.

Op woensdagochtend werd het Kanupark Markkleeberg bezocht. Dit ligt bij een recreatieplas aan de rand van Leipzig en is ontstaan na bruinkoolafgraving. Tubing en raften stonden hier op het programma. De deelnemers kregen speciale pakken met helm en met behulp van instructeurs werd in zes groepen eerst geoefend op het droge en vervolgens in rustig water. Daarna begon het spektakel op de grote wildwaterbaan waar menigeen kopje onder ging in het wassende water.

l20

Op donderdagochtend bezochten we de klimhal No Limit waar diverse klimmuren werden bedwongen. Ernaast was ook een ruimte voor beachvolleybal. Het voordeel van grote leegstaande gebouwen en oude fabrieken uit het verleden is dat er veel worden omgebouwd voor nieuwe doeleinden. Dat was ook hier te zien net als eerder bij het poolcentrum.

In de middag was ruimte voor vrije tijd ingepland en ging de hele groep naar de stad om nog even te genieten van het mooie weer. In de avond vond in de aula op school een presentatie voor de gastouders en andere genodigden plaats met een afsluitend buffet. Op vrijdagochtend werd afscheid genomen en namen we de trein naar huis. Door een defect aan de trein stonden we 40 minuten stil in het station van Magdeburg waardoor we onze aansluitende trein in Hannover misten. De eerstvolgende trein naar Nederland vertrekt dan pas twee uur later. Met een binnenlandse dubbeldekker reisden we verder naar Rheine waar we een uurtje de tijd hadden om nog wat versnaperingen te kopen. Daarna konden we onze reis weer vervolgen richting Deventer. Daar bleek een viaduct aangereden door een vrachtwagen en mochten we weer overstappen. Met nog een laatste overstap in Amersfoort werd uiteindelijk met flinke vertraging Utrecht bereikt, maar dat mocht de pret niet drukken. Onze leerlingen hielden de sfeer er goed in, hulde! Mede door het mooie weer was het een geslaagde week met veel leuke indrukken en ervaringen.

Categorieën: Schoolnieuws