Van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 september namen 16 leerlingen uit klas 3 en 4 deel aan een uitwisseling met leerlingen van het Robert Schumann Gymnasium in Leipzig. Het was het tegenbezoek van de week “Musikwelten” in Utrecht eind juni. Op zaterdagochtend verzamelden we in de stationshal van Utrecht Centraal om de trein naar Deventer te nemen waar we overstapten op de internationale trein naar Berlijn. Na nog een korte overstap op Hannover Hbf arriveerden we keurig op tijd om 16:15 uur in Leipzig waar de Duitse leerlingen en gastouders ons opwachtten.

1

Op zondag was een familiedag ingepland om zelf iets te ondernemen met het gastgezin. Diverse leerlingen brachten een bezoek aan de dierentuin, anderen bezochten de stad. Op maandagochtend werden we op de Duitse partnerschool verwacht waar we kennis maakten met de Duitse workshopleiders. Er werden drie groepen gevormd waarin je kon kiezen voor muziek, zang of toneel. Vervolgens gingen de groepen aan de slag met het maken van een plan en de eerste oefeningen. Na de lunch werd de stad bezocht en kregen we een rondleiding met een bezoek aan diverse bezienswaardigheden. Aansluitend werd nog wat gewinkeld.

Op dinsdagochtend ging iedereen verder met zijn workshop en de middag stond in het teken van laserquest. Op woensdagochtend vonden op school de laatste voorbereidingen plaats met een generale repetitie. In de middag werd het jongensinternaat van het Thomanerkoor met een bezoek vereerd. Hier zagen we hoe jongeren hun middelbare schooltijd in een internaat doorbrengen, hoe ze leven, dagelijks in een koor zingen en wat ze daarnaast zoal doen. Aansluitend mochten we een generale repetitie van het koor bijwonen, een toch wel bijzondere ervaring.

Op donderdagochtend bezochten we het Grassi Museum, een museum met (ook oudere) muziekinstrumenten. Na een rondleiding konden ook nog even enkele instrumenten worden bespeeld. In de middag was ruimte voor vrije tijd ingepland. In de avond vond op school de presentatie voor de gastouders en andere genodigden plaats met een afsluitend buffet. Op vrijdagochtend werd afscheid genomen en namen we de trein naar huis. Helaas kent ook Duitsland sein- en overwegstoringen op het spoor, waardoor onze treinreis met 2 uur werd verlengd. Maar dat mocht de pret niet drukken, het was al met al een gezellige week.

Bekijk hier de fotoserie.

Categorieën: Schoolnieuws