Ben je uitgeloot voor de school van je eerste keuze? Dat is natuurlijk een teleurstelling. Gelukkig zijn er nog plaatsen vrij op Descart (de school voor design, science & art) of op Waldorf Utrecht (de vrijeschool). Jij bent van harte welkom!

Door de huidige gezondheidsmaatregelen mogen we uitgelote kinderen en hun ouders helaas niet in ons mooie gebouw ontvangen. In plaats daarvan houden we online open huis, zijn er online open lessen en is er een vragenhalfuurtje. Lees hieronder meer informatie.

Vragen over Waldorf Utrecht? We zijn bereikbaar via waldorf@gregorius.nl.

Vragen over Descart? We zijn bereikbaar via descart@gregorius.nl.

Open Huis Waldorf Utrecht

Op Waldorf Utrecht bieden we modern voortgezet vrijeschoolonderwijs. Leerlingen groeien op tot vrijdenkende mensen die met daadkracht en aandacht in het leven staan.

We hebben nog plek in onze tweede ronde voor leerlingen met een gymnasiumadvies, voor leerlingen met een atheneumadvies, voor leerlingen met vwo-advies, voor leerlingen met een havo/vwo-advies en voor leerlingen met een havo-advies.

Kom naar de Waldorf Utrecht Online Open Dag op zaterdag 3 april van 10.00 – 11.00 uur. Naast informatie en gelegenheid voor vragen, zijn er ook twee online open lessen te volgen. Ook zullen leerlingen van Waldorf Utrecht vertellen over hun ervaringen en wat van hun eigen werk laten zien.

Voor ouders is er een Waldorf Utrecht Online Vragenhalfuurtje op dinsdag 6 april van 12.00 – 12.30 uur, met een docent van Waldorf Utrecht en een ouder van een leerling van Waldorf Utrecht.

Aanmelden voor de open dag of het vragenhalfuurtje is niet nodig. Klik op deze link of op de afbeelding hieronder voor het volledige programma en de links om deel te nemen (MS Teams).

Open Huis Descart

Leerlingen van Descart bouwen aan hun ontwikkeling via design, science en kunst, vanuit de overtuiging dat creativiteit een onmisbare bijdrage levert aan de identiteit van jonge mensen en een belangrijke voorwaarde is voor succes.

Op Descart starten in september 2021 zeven nieuwe klassen in ons eerste leerjaar (3 klassen vwo, 3 klassen havo-vwo en 1 havokansklas). We hebben nog 14 plekken voor uitgelote leerlingen met een gymnasiumadvies, voor leerlingen met een atheneumadvies en voor leerlingen met een vwo-advies.

Kom naar het Descart Open Huis Online op vrijdag 2 april van 16.30 – 17.30 uur of zondag 4 april van 16.30 – 17.30 uur. Aanmelden voor één van de sessies kan via deze link.

Kom naar de Descart Open Lessen Online op zaterdag 3 april van 16.30 – 17.30 uur of op maandag 5 april van 16.30 – 17.30 uur. Aanmelden voor één van de sessies kan via deze link.

Gymnasium op Descart

Descart biedt onderwijs op gymnasiumniveau. We zien dat er veel kinderen met een gymnasiumadvies kiezen voor Descart vanwege het rijke onderwijsaanbod met als doel een brede vorming. Op Descart bieden we geen Latijn of Grieks. Onze vwo-opleiding is passend voor kinderen die wel extra uitdaging nodig hebben, maar dat niet per se zoeken in de klassieke talen.

Er zijn veel overeenkomsten tussen een categoriaal gymnasium en Descart en het diploma is natuurlijk hetzelfde. Op een gymnasium halen leerlingen een gewoon vwo-diploma, er bestaat immers geen ‘gymnasiumdiploma’ in Nederland.

Het accent op Descart ligt wel anders. Op Descart staan we voor de creatieve ontwikkeling in het doen en het kijken als basis voor innovatief denken en een onderzoekende houding. Op een gymnasium starten leerlingen al in het eerste jaar met een klassieke taal en doen daar uiteindelijk ook eindexamen in. Op Descart starten leerlingen al in het eerste jaar met kunstbeschouwing en doen daar uiteindelijk ook eindexamen in. Kunst, in combinatie met het vak levensbeschouwing, maar ook de aandacht op Descart voor bijvoorbeeld filosofie, heeft duidelijke raakvlakken met de klassieke ontwikkeling zoals een gymnasium dat biedt.

Ook de reis naar Rome op Descart met een bezoek aan de Santa Maria Maggiore, het Colosseum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Vaticaanstad, de Sint Pieter, Caravaggio’s in de San Luigi en nog veel meer, heeft overeenkomsten met wat het onderwijs op een categoraal gymnasium te bieden heeft.

Op Descart vinden we het belangrijk dat leerlingen anders kijken en anders denken toepassen in het anders doen. Dit gebeurt (naast de reguliere lessen) ook op één vaste middag in de week in ateliers, studio’s en bèta-labs waar leerlingen kunnen kiezen tussen allerlei activiteiten. Denk hierbij aan dingen als raket bouwen, robotica, toneelstukken, fotografie, et cetera. Het aanbod wisselt per halfjaar en is steeds afhankelijk van de vraag vanuit onze leerlingen en wat wij vinden dat goed past in onze onderwijsvisie.

Kortom, of een leerling naar een categoriaal gymnasium gaat of naar Descart maakt voor het diploma niet uit. Er is bij allebei de schooltypen sprake van extra uitdaging voor deze leerlingen, alleen de invulling is anders. In plaats van aan de klassieke talen, worden deze uren onderwijstijd op Descart anders besteed. Voor toekomstige leerlingen die twijfelen tussen gymnasium of Descart ligt daar een keuze: wil je graag Latijn en Grieks leren, of wil je naar een school waar design, science en art centraal staan?

Aanmelden tweede ronde

Start je in september 2021 op de middelbare school? Je bent van harte welkom. De leerlingen en docenten op onze school zijn actief, betrokken en gemotiveerd.

Voor leerlingen met een mavo-advies of een mavo/havo-advies is in deze tweede ronde helaas geen plek meer op onze school.

Voor leerlingen met een havo-advies of een havo/vwo-advies is in deze tweede ronde helaas geen plek meer op Descart, maar wel op Waldorf Utrecht.

Voor leerlingen met een gymnasium/vwo-advies is in deze tweede ronde nog plek op zowel Descart als op Waldorf Utrecht.

Aanmelding van leerlingen van Utrechtse basisscholen wordt door de basisschool verzorgd.

Aanmelding voor leerjaar 1 van leerlingen die niet op een Utrechtse basisschool zitten, kan via ons aanmeldingsformulier: Aanmelding voor leerjaar 1 schooljaar 2021-2022.

De tweede ronde sluit op donderdag 8 april 2021 om 15.00 uur.