Leerlingen van Descart bouwen aan hun ontwikkeling via design, science en kunst, vanuit de overtuiging dat creativiteit een onmisbare bijdrage levert aan de identiteit van jonge mensen en een belangrijke voorwaarde is voor succes.

Informatiepakket over Descart per post


Heb je interesse in Descart? Vraag dan vrijblijvend via deze link ons informatiepakket aan om thuis per post te ontvangen.

Informatiebijeenkomst over Descart via ZOOM.US voor ouders


Kom naar onze informatiebijeenkomst via ZOOM.US. Aanmelden voor één van de sessies kan via de onderstaande linkjes. U ontvangt daarna per e-mail de uitleg en de gegevens:

vrijdag 3 april 2020 van 17.00 – 18.00 uur
zaterdag 4 april 2020 van 17.00 – 18.00 uur
zondag 5 april 2020 van 17.00 – 18.00 uur
maandag 6 april 2020 van 20.00 – 21.00 uur

Informatiebijeenkomst over Descart via ZOOM.US voor kinderen


Kom naar onze informatiebijeenkomst via ZOOM.US. Meld je aan voor één van de sessies via onderstaande linkjes. Je krijgt dan via e-mail de gegevens:

vrijdag 3 april 2020 van 14.00 – 15.00 uur
zaterdag 4 april 2020 van 11.00 – 12.00 uur
zondag 5 april 2020 van 11.00 – 12.00 uur
maandag 6 april van 10.00 – 11.00 uur
dinsdag 7 april van 10.00 – 11.00 uur

Chatten met Descart via Whatsapp


Heb je vragen of Descart? Chat met ons via 06 – 146 99 627.

Contact met Descart via mail


Heeft u vragen over Descart? We zijn bereikbaar via descart@gregorius.nl.

Uitgeloot met een mavo/havo – advies?

Descart is een school voor vwo en havo. Descart heeft geen mavo-afdeling. Ben je uitgeloot met een mavo+/havo-advies en heb je interesse in het specifieke profiel en de onderwijskundige aanpak van Descart? Heb je affiniteit met creatief kijken, denken en doen? Neem dan voor meer informatie over onze havo-kansklas per e-mail contact op met Jolanda Donker via j-donker@gregorius.nl.

Uitgeloot met een gymnasium – advies?

We hebben gemerkt dat veel leerlingen hebben getwijfeld de afgelopen maanden tussen gymnasium of Descart. Sommigen hebben gekozen voor het CGU en anderen hebben gekozen voor Descart.

Beide middelbare scholen bieden rijk onderwijs met als doel een brede vorming. Op een gymnasium starten leerlingen al in het eerste jaar met een klassieke taal en doen uiteindelijk daar ook eindexamen in. Op Descart starten leerlingen al in het eerste jaar met kunstanalyse en doen uiteindelijk daar ook eindexamen in. Kunst, in combinatie met het vak levensbeschouwing, maar ook de aandacht op Descart voor bijvoorbeeld filosofie, heeft duidelijke raakvlakken met de klassieke ontwikkeling zoals een gymnasium dat biedt.

Ook de reis naar Rome op Descart met een bezoek aan de Santa Maria Maggiore, het Colosseum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Vaticaanstad, de Sint Pieter, Caravaggio’s in de San Luigi en nog veel meer, heeft overeenkomsten met wat het onderwijs op een categoraal gymnasium te bieden heeft.

Veel overeenkomsten, maar het accent op Descart ligt wel anders. Op Descart staan we voor de creatieve ontwikkeling in het doen en het kijken als basis voor innovatief denken en een onderzoekende houding. Juist door te specialiseren en keuzes te maken, zijn we goed in wat we wel doen. De vakken Latijn en Grieks zullen niet in het vaste curriculum op Descart zitten.

De stad Utrecht heeft twee gymnasia voor kinderen die graag de focus (naast de reguliere vakken) willen leggen op de klassieke talen. Op Descart vinden we het juist belangrijk dat leerlingen anders kijken en anders denken toepassen in het anders doen. Dit gebeurt (naast de reguliere lessen) ook op één vaste middag in de week in ateliers, studio’s en bèta-labs waar leerlingen keuze krijgen tussen allerlei activiteiten. Denk hierbij aan dingen als raket bouwen, fotografie, mythologie, rechten, etcetera. Het is denkbaar dat in het aanbod op de wekelijks Descartmiddag ook een orientate op de klassieke talen zal voorkomen. Het aanbod is steeds per halfjaar (twee kwartalen) en steeds afhankelijk van de vraag vanuit onze leerlingen en wat wij vinden dat goed past in onze onderwijsvisie.

Op een gymnasium halen leerlingen een gewoon vwo-diploma, er bestaat immers geen ‘gymnasiumdiploma’ in Nederland. Precies hetzelfde diploma als op Descart. Het enige verschil is dat er veel uren onderwijstijd worden besteed aan de klassieke talen. Die uren onderwijstijd vullen wij anders in. Voor toekomstige leerlingen die twijfelen tussen gymnasium of Descart ligt daar een keuze: wil je graag Latijn en Grieks leren. Of wil je naar een school waar design, science en art centraal staan?

Voor vragen hierover, neem gerust contact met ons op via descart@gregorius.nl.

DUIC: “Op deze school zijn nog een paar plekken!”