Bij Waldorf en bij Descart vinden we het waardevol dat we met de leerlingen op reis gaan. Het Gregorius bestaat bijna 150 jaar en we hebben al honderden schoolreizen georganiseerd, de juiste contacten en de juiste programma’s.

Eerste leerjaar Gregorius

Waldorf Zeilweek
Het jaarthema van onze zevende klas is ‘de ontdekkingsreizen’. Je eigen weg gaan, je eigen dingen kunnen ontdekken, de nieuwsgierigheid naar wat er allemaal nog meer onder de zon is dan het oude vertrouwde en de wil om dat nieuwe te leren kennen, dat leeft bij een zevende klasser. In de week van 13 mei 2019 gaat onze Waldorf klas 7 op zeilkamp. We verblijven die week bij Zeilschool ’t Stekelbaarsje in Friesland. De accommodatie bevindt zich in een karakteristieke monumentale boerderij uit 1780. Veel details van vroeger zijn nog zichtbaar, zoals de oude balken, muren en het rieten dak. Vanuit de haven waaraan de zeilschool ligt kun je rechtstreeks de Fluessen opvaren, één van de vele prachtige Friese meren. Rondom dit meer bevinden zich allerlei kleine, leuke dorpjes. Deze dorpjes kun je dan ook per kano, zeilboot of Valk bezoeken. Veel kinderen zullen in Friesland aankomen zonder enige zeilervaring. Aan het eind van de week komen ze terug met de ervaring dat ze zelfstandig of in tweetallen hun eigen weg over het water hebben kunnen vinden. Is dát niet gaaf?

Descart Introductieweek
Leerlingen kunnen zich in maart 2020 aanmelden voor het eerste leerjaar Descart. We werken momenteel aan een programma dat je echt niet wilt missen voor de introductieweek voor de nieuwe eerstejaars in september.

Tweede t/m zesde leerjaar Gregorius

Buitenlandse excursies waar we op dit moment veel ervaring mee hebben en waarschijnlijk zullen terugkeren in Waldorf en/of Descart zijn:

Romereis
Een indrukwekkende meerdaagse reis naar Rome. Met trein, vliegtuig en bus reizen leerlingen uit het vijfde leerjaar met hun docenten naar het hostel waar ze verblijven. Van daaruit bezoeken ze het Colosseum en het oude centrum met onder andere de Santa Maria Sopra Minerva, het Pantheon en de San Luigi met prachtige schilderijen van Caravaggio. Maar ook gaan ze naar het Forum van Trajanus, de prachtige beeldhouwwerken van Bernini, de Galleria Nationale d’Arte Moderne en de Santa Sabina, een basiliek uit de 5e eeuw. Natuurlijk staat ook Vaticaanstad op het programma met de Sint Pieter en de Sixtijnse kapel en het Forum Romanum. En tussen de bedrijven door is er vanzelfsprekend ruimte om Rome zelf te ontdekken, te shoppen en te chillen.

Een prachtige stad, veel leren, lekker eten, een gezellige sfeer en als het mee zit ook prachtig weer, dat zijn de ingrediënten voor een indrukwekkende week in Rome.

Verdun
Tijdens onze driedaagse reis naar naar de slagvelden van Verdun in Frankrijk, worden de presentaties bij alle herdenkingsplekken en andere historische bezienswaardigheden door de leerlingen zelf voorbereid en verzorgd.

Internationale uitwisselingen
Het Gregorius bereidt leerlingen voor op een samenleving waarin internationale contacten en het Europees burgerschap een steeds belangrijker plaats zullen innemen. Wij onderhouden daarvoor contacten met scholen in onder meer Leipzig/Duitsland en Polen. Leerlingen van deze scholen werken samen met onze leerlingen aan projecten van wederzijdse uitwisseling.

Engeland
Leerlingen uit de tweede klas gaan in april op excursie naar Engeland.

Ardennen en Luik
Het is een gevarieerd programma: bezoek aan de mijnen van Blegny, wandeling met kompas en kaart, mountainbiken, highrope parcours, kanoën, challenge parcours en de laatste dag een bezoek aan Luik.

Stedentrip naar Keulen
In de winter van het vierde leerjaar gaan de leerlingen een dag naar Keulen. Op het programma: een rondleiding door de Dom, een bezoek aan Museum Ludwig en naar de kerstmarkt.

Stedentrip naar Lille
In het voorjaar van het derde leerjaar gaan onze leerlingen naar de prachtige Franse stad Lille (of Rijssel) in Noord-Frankrijk, nabij de grens met België. Daar gaan ze onder begeleiding van docenten naar het Palais Beaux-Arts (het Museum van Schone Kunsten) met onder andere werk van oude meesters als Van Gogh, Renoir en Rodin, naar het Parc Zoologique (de dierentuin) met wilde dieren en exotische vogels en kunnen ze tot slot shoppen in Euralille en het indrukwekkende oude centrum bezichtigen.

Stedentrip naar Berlijn of Parijs
Een bezoek aan alle bijzondere plekken van Parijs of Berlijn in het vierde leerjaar. De leerlingen verblijven in gastgezinnen en maken kennis met de inwoners.

Op het programma van Parijs staat o.a. een bezoek aan: de Arc du Triomphe, de Champs-Elysées, slenteren langs alle beroemde dure winkels van Louis Vuitton en Gucci. De Notre Dame, de moderne kantoorwijk La Défense en de Eiffeltoren bij nacht, een echt hoogtepunt. De lichtjes gaan aan en ook in het donker blijft het een bijzonder monument: deze IJzeren Dame. Natuurlijk gaan we ook naar de wijk Montmartre, de Moulin Rouge en de Sacré Coeur, het Paleis van Versailles en het Louvre.

Op het programma van Berlijn staat o.a. een bezoek aan de Brandenburger Tor, de Gedächtniskirche, de Reichstag, de Fernsehturm, het Holocaustmonument, de Alexanderplatz, de schuilkelders en het muurmonument aan de Bernauerstraße. Indrukwekkend is het bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen. Naast de boottocht over de Spree is er ook nog geruime tijd voor de leerlingen om lekker te shoppen.