Bij Descart vinden we het waardevol dat we met de leerlingen op reis gaan. Descart is onderdeel van het Gregorius dat bijna 150 jaar bestaat. Hierdoor hebben we al honderden schoolreizen georganiseerd, de juiste contacten en de juiste programma’s. De excursies zijn een verplicht onderdeel van ons onderwijsprogramma.

Eerste leerjaar introductiedagen

Ieder jaar werken we aan een programma dat je echt niet wilt missen voor de introductiedagen voor de nieuwe eerstejaars van Descart. De introductiedagen vinden plaats direct de eerste dagen van het schooljaar. De leerlingen slapen die dagen thuis. Het eerstejaarsgala en een dag bij de Maarsseveense Plassen zijn vaste onderdeel van deze dagen.

Kwartaalopeningen & -afsluitingen

In klas 1, klas 2 en klas 3 van Descart werken we met kwartaalthema’s. De thema openen we en sluiten we ook af. In klas 1 bieden we bijvoorbeeld een high tea, gaan we schaatsen, koken met Pierre Wind, naar het skatepark en is er een circusworkshop van Diedom. In klas 2 bieden we een dagje naar de Efteling, hebben we een themadag over seksualiteit en voortplanting, een gemaskerd bal en is er een klassentoernooi bij Wilgje Buitensport. In klas 3 beginnen we het schooljaar met het Cross Your Borders-project waarbij leerlingen de cultuur en problematiek van een ontwikkelingsland onderzoeken en hierover een creatieve presentatie maken. Verder is er in klas 3 onder andere een beroepenmarkt en een KunstExpo.

Eerste leerjaar waterweek

Onze klas 1 gaat in mei/juni van het eerste leerjaar op waterweek. We verblijven die week in Friesland. Vanuit de haven waaraan de zeilschool ligt kun je rechtstreeks de Fluessen opvaren, één van de vele prachtige Friese meren. Rondom dit meer bevinden zich allerlei kleine, leuke dorpjes. Deze dorpjes kun je dan ook per kano, zeilboot of Valk bezoeken. Tijdens de waterweek gaan we uiteraard zeilen, maar ook waterskiën, surfen en nog veel meer. Is dat niet gaaf?

Tweede leerjaar Talenweek

In mei/juni van het tweede leerjaar gaan de leerlingen van Descart op stedentrip naar een Duitse stad (bijvoorbeeld Münster of Keulen) en naar een Franse stad (bijvoorbeeld Lille). De Language Week is gericht op de talen Frans, Duits en Engels. Naast de stedentrip doen de leerlingen mee aan Model United Nations en Highland Games.

Het programma in de Franse en Duitse stad verschilt elk jaar, omdat leerlingen een eigen inbreng krijgen. In Keulen is er bijvoorbeeld een rondleiding door de Dom en een bezoek aan Museum Ludwig. In Lille gaan onze tweedejaars bijvoorbeeld naar het Palais Beaux-Arts (het Museum van Schone Kunsten) met onder andere werk van oude meesters als Van Gogh, Renoir en Rodin, naar het Parc Zoologique (de dierentuin) met wilde dieren en exotische vogels en shoppen in Euralille en het indrukwekkende oude centrum bezichtigen.

Derde leerjaar Maatschappelijke Stage

In mei/juni van het derde leerjaar gaan de leerlingen van Descart op maatschappelijke stage. Sommige leerlingen kiezen voor een andere invulling van deze werkweek eind klas 3. Er zijn twee uitzonderingen:

Uitzondering 1: Leerlingen die kiezen voor het vak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) gaan verplicht mee op BSM-zomersportweek in plaats van de MaS.

Uitzondering 2: Leerlingen die kiezen voor een Engelandreis in plaats van de MaS.

Vierde leerjaar wintersport

In het vierde leerjaar gaan de leerlingen die het keuze-eindexamenvak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij doen op wintersport. Leerlingen die niet kiezen voor BSM hebben een werkweek met een programma passend bij het vak Natuur Leven en Technologie of bij het vak Maatschappijwetenschappen.

Vierde leerjaar antropologieweek

Eind vierde klas organiseren we voor alle vierdejaars een week passend bij het vak antropologie. De week is tevens de afsluiting van het vak antropologie dat de leerlingen vanaf halverwege klas 2 tot en met klas 4 op Descart volgen.

Vijfde leerjaar kunstreis

Een indrukwekkende meerdaagse reis naar Rome. Met trein, vliegtuig en bus reizen leerlingen uit het vijfde leerjaar met hun docenten naar het hostel waar ze verblijven. Van daaruit bezoeken ze het Colosseum en het oude centrum met onder andere de Santa Maria Sopra Minerva, het Pantheon en de San Luigi met prachtige schilderijen van Caravaggio. Maar ook gaan ze naar het Forum van Trajanus, de prachtige beeldhouwwerken van Bernini, de Galleria Nationale d’Arte Moderne en de Santa Sabina, een basiliek uit de 5e eeuw. Natuurlijk staat ook Vaticaanstad op het programma met de Sint Pieter en de Sixtijnse kapel en het Forum Romanum. En tussen de bedrijven door is er vanzelfsprekend ruimte om Rome zelf te ontdekken, te shoppen en te chillen.

Een prachtige stad, veel leren, lekker eten, een gezellige sfeer en als het mee zit ook prachtig weer, dat zijn de ingrediënten voor een indrukwekkende week in Rome.

Met ruim 200 leerlingen die in hun vijfde leerjaar tegelijk op kunstreis gaan op Descart, zal niet iedereen naar Rome kunnen. Er zullen diverse opties worden aangeboden. Denk aan Istanbul, Barcelona, Parijs, Berlijn, Londen/Bristol, Wenen, Florence/Toscane/Umbrië, Venetië, Praag, Marokko Koningssteden, Stockholm, Nador, Chefchaouen, Brussel, en uiteraard ook een optie in Nederland.

Alle excursies op deze pagina zijn onder voorbehoud.