Zit je in groep 8, maar ben je nog niet helemaal toe aan de overgang naar de middelbare school? Vanaf 2021 is het mogelijk om het Brugjaar Jan Ligthart in Utrecht te volgen. Aan het eind van het Brugjaar Jan Ligthart kan jij met veel zelfvertrouwen naar klas 1 van een school van het voortgezet onderwijs.

Als de basisschool, maar toch anders
Alles is hier ingericht om je zoveel mogelijk aan een middelbare school te laten wennen. Je krijgt net als op de basisschool les in een vast lokaal, van een vaste leerkracht. Hij of zij helpt je ook met de vakken waarin je graag beter wilt worden, zoals rekenen, taal en spelling.

Als de middelbare school, maar toch anders
Je maakt kennis met vakken die je nu nog niet hebt. Vaak komen docenten naar ‘jouw’ lokaal toe. Soms, zoals bij gym, ga je naar het vaklokaal.

Stap voor stap
Je leert hier bijvoorbeeld presenteren, je concentratie vergroten, of hoe jij het beste je leer- en maakwerk kunt plannen.

Waarom het brugjaar?
Je kunt in een kleine groep wennen aan de middelbare school, zodat de overstap straks soepel gaat. Je mag hier fouten maken, zolang je er maar van leert. Daardoor word je steeds zelfstandiger. Je werkt op je eigen niveau en in je eigen tempo aan de voor jou belangrijke leerdoelen.

Groeien
We organiseren activiteiten en projecten waar jij en je klasgenoten aan mee kunnen doen. We helpen je als dat nodig is en geven je eigen verantwoordelijkheid als je daaraan toe bent. Je voelt je snel thuis. We luisteren naar je en fouten maken mag. Geeft een fijn gevoel toch?

Waar komt de naam Jan Ligthart vandaan?
Jan Ligthart (1859-1916) was een Nederlandse onderwijzer, pedagoog en onderwijsvernieuwer, die de leerbehoefte van het individuele kind centraal stelde. Precies zoals we dat in dit brugjaar doen. Je werkt hier op je eigen niveau en in je eigen tempo aan je eigen leerdoelen. Persoonlijker kan bijna niet!

Informatiebijeenkomsten

Voor het Brugjaar Jan Ligthart zijn de volgende informatiemomenten:

  • Maandag 31 oktober 16 -17.30 uur, voor ouders en leerlingen
  • Maandag 17 oktober 16 -17.30 uur, voor leerkrachtengroep 8
  • Maandag 14 november 16-17.30 uur, voor ouders en leerlingen en leerkrachten groep 8
  • Maandag 12 december 19-20 uur, voor ouders en leerlingen en leerkrachten groep 8 ONLINE
  • Woensdag 11 januari 19-20 uur, voor ouders en leerlingen en leerkrachten groep 8 ONLINE

Aanmeldden gaat via het mailadres brugjaarjanligthart@gregorius.nl. Graag duidelijk aangeven om welke datum het gaat en met hoeveel personen u denkt te komen.

Vragen?
Heb je nog vragen, ben je benieuwd of wil je graag meer informatie? Stuur dan een mailtje naar Bibian Gilissen via b.gilissen@gregorius.nl.

Schoolgids
Brugjaar Jan Ligthart schoolgids