Op het Gregorius College vinden we kunst en cultuur erg belangrijk. Daarom krijg je de vakken muziek, tekenen en dans. Maar kunst en cultuur beleef je natuurlijk ook in het theater, de bioscoop of het museum. Het Gregorius werkt samen met de Stadsschouwburg, die bij ons om de hoek is. Verder werken we samen met wereldculturencentrum Rasa, ook op loopafstand. Maar omdat bijna alle bioscopen, musea en theaters zo dichtbij zijn, kom je ook regelmatig in andere culturele instellingen.
Alle culturele activiteiten van klas 1 t/m 6 worden georganiseerd rond 2 projectdagen. Tijdens deze projectdagen werken alle leerlingen, met uitzondering van de examenklassen, aan hun kunstportfolio. De projectdagen zijn thematisch van opzet en er is een verdieping in de talenturen. Voor de invulling en uitvoering van de culturele activiteiten wordt de expertise binnen en buiten onze school gebruikt. Wij hebben een jarenlange samenwerking met DOX Danstheater, de Stadsschouwburg Utrecht, Filmtheater ’t Hoogt, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de diverse musea in de stad. Er zijn twee cultuurcoördinatoren.
Van alle culturele activiteiten die je onderneemt, maak je een voorbereidings- of verwerkingsopdracht. Alle opdrachten verzamel je in je cultuurmap, die steeds meegaat naar het volgende leerjaar. In de bovenbouw krijg je het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV); jouw eigen cultuurmap is daarvoor het beginpunt. In de jaaragenda zie je per jaarlaag welke cultuuractiviteiten er allemaal plaatsvinden.
Alle Gregorianen ontvangen in november de cultuurkaart. Met de cultuurkaart krijg je korting op allerlei culturele evenementen en voorstellingen. Via de website www.cultuurkaart.nl is dat aanbod te zien en is het mogelijk om persoonlijk in te loggen. Naast de cultuurkaart investeert de school in cultuur. Die investering wordt deels uit de ouderbijdrage betaald. Daarnaast ontvangt de school een bedrag per leerling. Op deze wijze worden de culturele activiteiten gefinancierd.