Lees het volledige artikel hier op DUIC.nl.

Heel wat Utrechters hebben er in de schoolbanken gezeten. Het St-Gregorius College in de Utrechtse binnenstad bestaat dit jaar 145 jaar. “Een bijzondere prestatie” stelt Nynke Gerritsma als trotse rector. “Met een lange geschiedenis is het Gregorius nu vooral een school die midden in de samenleving staat!”

“Hier op het Gregorius leren kinderen met hun hoofd, hart en handen”, vervolgt Gerritsma, “dus niet alleen door te zitten en te luisteren of uit het hoofd te leren. Juist door te doen, samen te werken en te leren luisteren naar hun gevoel, worden kinderen veel wijzer. Ons onderwijs is van deze tijd en biedt naast de reguliere vakken ook veel bijzondere extra’s.” Gerritsma doelt daarmee onder andere op de jaarlijkse creatieve cultuurdagen waarop leerlingen van het Gregorius de hele dag met kunst bezig zijn. Alleen al in januari 2019 staat gepland: een eetworkshop met Pierre Wind, filmtrailers maken bij filmtheater ’t Hoogt, een mini festival organiseren met het poppodium EKKO, een architectuurproject en bezoekjes aan het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Space Waste Lab in Almere, Corpus in Oegstgeest, het Design Museum in Den Bosch en het Maritiem Museum in Rotterdam.

Een ander voorbeeld is de unieke Gregorius Academie; de Universiteit Utrecht verzorgt gastcolleges speciaal voor de vwo bovenbouw van het Gregorius. Daarmee verstevigt de band tussen het Gregorius en de universiteit. Gerritsma: “Ook hierover zijn onze leerlingen enthousiast. Net als over de Gregoriusshow, de meest spraakmakende, jaarlijks terugkerende activiteit op het Gregorius.”

De Gregoriusshow is gestart in 1983 en inmiddels een begrip in Utrecht. Jaarlijks treden ruim 200 leerlingen en docenten op in de Utrechtse Stadsschouwburg met zang, dans, toneel, cabaret, muziek en meer. Gerritsma stelt dat dit echt bij de school hoort: “Op het Gregorius heeft ruim de helft van onze vwo­-leerlingen het vak kunst in hun eindexamenpakket.” Volgende maand, op 11 en 12 februari 2019, belooft de Gregorius 145­-jubilileumshow een waar spektakel te worden.

Op 13 augustus 1873 aan de Ganzenmarkt opgericht als Aartsbisschoppelijke St. Gregoriusschool, heeft het Gregorius de afgelopen 145 jaar heel wat veranderingen doorgemaakt. Het Gregorius biedt een internationale leerroute: “met vier vakken in het Engels en veel buitenlandse excursies.” Daarnaast biedt het Gregorius sinds dit schooljaar de vrijeschool-­leerroute ‘Waldorf Utrecht’ voor vwo, havo en mavo. Dit is een welkome verrijking van het onderwijsaanbod in de stad. “Zo zijn er steeds meer redenen om voor onze school te kiezen”, besluit Gerritsma. “Ik nodig iedereen uit om met ons kennis te maken. Dat kan onder andere tijdens onze open dag op zaterdag 19 januari 2019. Uiteraard ben ik er dan zelf ook. En op de achter grond bereiden we ons alvast voor op de viering van ons 150-­jarig bestaan in 2023. Dat wordt een bijzonder feestje, ook daar heb ik nu al zin in!”
St-Gregorius College in Utrecht centrum, opgericht in 1873.
Leerlingen kunnen in september 2019 starten in de vrijeschool (Waldorf Utrecht), of onze reguliere leerroute in de eerste klas vwo, of de havo/vwo brugklas, of de havokans (brugklas mavo/havo) of de eerste klas mavo.
Vwo- en havo-leerlingen kunnen tevens starten in de internationale stroom.
Kijk voor meer informatie op www.gregorius.nl.
Wilt u ook naar de show komen kijken op 11 of 12 februari in de Stadsschouwburg? Loop dan even binnen op de Nobeldwarsstraat 9 en koop een kaartje bij de receptie.

Credits: video door Tilbe Karabacak, foto door Annegien Schilling.