Hij is zelf geen moslim, maar doet wel mee aan de Ramadan: Luc van Kasteel uit h4 vast mee met zijn klasgenoten Ali Kiliç en Taner Kiliçarslan. Na een les maatschappijleer over integratie als zijnde wederzijdse aanpassing en acceptatie, besluiten zij te vertellen over hun beweegredenen om mee te doen.

Wat is de betekenis van Ramadan?

Ali: Door de Ramadan denken we aan arme mensen die minder hebben dan wij. Ook voel je door te vasten hoe afhankelijk je bent van God, want eten en drinken zijn door Hem geschapen. Het heeft daardoor een zuiverende werking. Ramadan is één van de vijf verplichtingen binnen de Islam, naast bidden, de geloofsbelijdenis, de reis naar Mekka en geld geven aan de armen.

Hoe bevalt het dit jaar?

Ali: De eerste paar dagen waren moeilijk, maar nu gaat het wel. Het is niet per se moeilijker op school. Ik ga ’s nachts extra veel eten en drinken en probeer overdag minder energie te verbruiken dan normaal.

En waarom doe jij mee, Luc?

Luc: Elk jaar doe ik een dagje mee, omdat ik graag wil meemaken wat moslims meemaken. Ik doe het dus uit nieuwsgierigheid, maar ook uit respect naar islamitische vrienden en klasgenoten. Zelf ben ik namelijk niet gelovig.

Ga je het ooit een maand volhouden?

Luc: Volgende week doe ik nog een dagje mee, maar een maand zit er nu niet in. Misschien volgend jaar, want ik vind het idee achter de Ramadan wel heel mooi. Ik vond het leuk en het was niet super moeilijk, maar je leert wel wat afzien is. Ik dacht dat ik enorme dorst zou krijgen, maar uiteindelijk dacht ik er gewoon niet te veel aan.

Categorieën: Schoolnieuws