Hieronder stellen de nieuwe klassenleerkrachten van de vrijeschool leerroute zich voor!

Roos Machiel

Mijn naam is Roos Machiel, en ik ben een van de twee klassenleerkrachten die komend schooljaar start op Waldorf Utrecht. Ik heb zelf 13 jaar vrijeschoolonderwijs mogen genieten en heb na een wereldreis de Vrijeschool PABO afgerond. Daarna was het nodig om even een uitstap te maken naar het regulier voortgezet onderwijs. Zowel in mijn opleiding Engels als in mijn huidige baan (docent Engels in de schilderswijk in Den Haag), heb ik geleerd met aandacht voor ieder kind, op methodische wijze en gedifferentieerd les te geven.

De afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat ik nu klaar ben om mij volledig in te zetten voor deze nieuwe school die Utrecht spoedig rijker is. Beginnend met de zevende klas (brugklas) zullen zowel de leerlingen als ik ons storten in een ontdekkingsreis waar ik vol spanning, plezier en nieuwsgierigheid naar uit kijk. Tot ziens op Waldorf Utrecht!

Frans Joling

Mijn naam is Frans Joling, en vanaf augustus ben ik een van de twee klassenleerkrachten van Waldorf Utrecht.

Sinds 1986 werk ik als leerkracht aan verschillende vrijescholen (Utrecht, Gouda, Amsterdam, Driebergen en Bussum). Mijn eerste jaren werkte ik aan de Vrije School Utrecht, aanvankelijk nog in Overvecht aan de Franciscusdreef, later binnen de stadsmuren aan het Hiëronymusplantsoen. We kwamen in het oude schoolgebouw van de Gregoriusschool. In de acht jaar die ik in Utrecht werkte heb ik vaak gezocht naar verbinding met de stad: we deden mee aan de opera van Puccini: Tosca, gespeeld door het Utrechts studentenorkest. We bezochten met Sint Maarten de Domkerk en plaatsten daar “glas in lood”-vensters over het Sint Maartenverhaal. Het binnen de vrijescholen traditionele kerstspel voerden we op het Pieterskerkhof op, zodat het spel openbaar was voor alle Utrechters. Ook zongen we in de Sint Catharinakathedraal de Ceremony of Carols van Benjamin Britten. Zingen met een klas is dan ook iets waar mijn hart ligt. Op dit moment verzorg ik handvaardigheidslessen in Bussum, waar ik ook klassenleerkracht ben. In het verleden heb ik me veel ambachten eigen gemaakt: edelsmeden, weven, spinnen, boekbinden, koper slaan, glas-in-loodvensters maken. Het werken met de handen heeft me gevormd tot wie ik ben. Deze ambachtelijke vaardigheden probeer ik in te zetten in het onderwijs.

Ik kijk ernaar uit nu ook voor middelbare scholieren vrijeschoolonderwijs aan te bieden in Utrecht. In Utrecht ligt een stuk van mijn hart en vrijeschoolonderwijs is het mooiste onderwijs dat ik ken. Daarnaast zie ik kansen voor de ontwikkeling van het vrijeschoolonderwijs binnen de muren van het St-Gregorius College. De ontmoeting met andere culturen hoop ik een plek te geven binnen het onderwijs en ook nu wil ik weer op zoek naar de verbinding tussen school en stad.

Ik zie dat er een groep zeer krachtige mensen achter het initiatief staat en heb vertrouwen in de samenwerking met mijn nieuwe collega. We gaan er samen iets moois van maken.