Op 12 maart 2018 bestaat de afdeling Utrecht van het Rode Kruis 150 jaar! Sinds 1868 staat de afdeling Utrecht klaar voor mensen in nood en betekent zij veel voor de regio. Graag maakt Rode Kruis Utrecht ook jeugdige Utrechters bewust van noodhulpverlening. Samen met het St-Gregorius College wordt er tijdens de jaarlijkse Gregoriusshow (12-13 maart) aandacht gevraagd en geld ingezameld voor EHBO lessen in de klas.

Al 150 jaar noodhulpverlening

Na het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis, met als jubileumthema ‘Jaar van de EHBO’, viert ook dit jaar Rode Kruis afdeling Utrecht haar 150-jarig jubileum! Sinds haar oprichting in 1868, organiseert en coördineert de afdeling Utrecht diverse noodhulpverlening in de gemeenten Bunnik, Maarssen, Maarssenbroek en Utrecht. In die 150 jaar heeft de afdeling veel bereikt en betekend voor deze regio. Iets dat zonder de hulp van vrijwilligers onmogelijk was geweest! Tijdens dit jubileumjaar maakt Rode kruis Utrecht mensen graag bewust van het belang van EHBO training op jonge leeftijd. Daarbij vraagt de afdeling Utrecht speciale aandacht voor het gebruik van de bekende AED, Automatisch Externe Defibrillator, waar nog weinig mensen gebruik van durven te maken. In een EHBO training leren cursisten hoe om te gaan met een AED. Dat kan van levensbelang zijn voor slachtoffers met acuut hartfalen. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze eerste hulp kunnen verlenen. In tijden van nood mag niemand er alleen voor staan.

EHBO in de klas

Het St-Gregorius College is 145 jaar en is daarmee 5 jaar jonger dan het Rode Kruis Utrecht. Dit is de aanleiding voor de samenwerking tijdens de 35e Gregoriusshow, waarbij aandacht wordt gevraagd voor EHBO lessen in de klas. ‘Ik vind het prachtig dat twee organisaties die al zo’n lange geschiedenis in de stad hebben, de handen ineen slaan. Zowel het Rode Kruis als het St-Gregorius College willen de kwaliteit van leven verbeteren door goed onderwijs en goede gezondheid. Logisch toch om daarin samen te werken?’ – Nynke Gerritsma, rector van het St-Gregorius College. De Gregoriusshow, op 12 en 13 maart 2018 in de Stadsschouwburg in Utrecht, biedt jaarlijks een podium aan ruim 200 leerlingen en medewerkers van het St-Gregorius College. Vooraf, in de pauze en na afloop van de show brengt het Rode Kruis Utrecht het belang van EHBO training onder de aandacht. Het Rode Kruis en St-Gregorius College vinden het belangrijk dat leerlingen al op jonge leeftijd kunnen kennismaken met eerste hulp bij (soms kleine) ongelukken.

Categorieën: Schoolnieuws