Leerlingen hebben deze week gastlessen gekregen van vluchtelingen uit Syrië. De verhalen maakten veel indruk op de leerlingen. Vrijdagochtend was Zaki Dalal (38), geboren in Damascus, te gast bij een havo-4 klas. Hij is drie jaar geleden Syrië ontvlucht toen hij voor een dilemma kwam te staan: het regime van Assad helpen of zelf opgepakt worden. Hij koos ervoor om te vluchten en stapte zonder familie op de bus naar Turkije, waarna hij per boot Griekenland en vervolgens Nederland bereikte.

Zaki Dalal studeerde economie in Syrië en woont nu drie jaar in Nederland. Hij is blij en dankbaar dat hij hier een nieuw leven op mag bouwen. Zaki vertelt met liefde over het Syrië van voor de oorlog en de vreedzame protesten voor meer vrijheid en democratie. Hoewel hij zijn familie iedere dag mist, wil hij zo snel mogelijk meedraaien in de Nederlandse samenleving. Dit doet hij onder andere door vrijwilligerswerk en de Nederlandse taal te leren.

Met gastlessen op middelbare scholen wil hij ook zijn dank betuigen. Door het programma “Pax en Critical Mass – Verhaal van een vluchteling” kunnen leerlingen en vluchtelingen op een uitnodigende manier met elkaar in gesprek gaan. Zo ondervinden leerlingen op een ondernemende manier dat een democratische rechtsstaat geen vanzelfsprekendheid is en vluchtelingen vaak heel moeilijke keuzes moeten maken.

Meer info over Verhaal van een vluchteling: http://burgerschapmbo.nl/materiaal/pax-en-critical-mass-verhaal-van-een-vluchteling/

Categorieën: Schoolnieuws