Van maandag 18 april tot vrijdag 22 april waren we met 39 leerlingen uit de vierde klassen havo en vwo met vier begeleidende docenten in Berlijn en niet te vergeten onze eigen vaste chauffeur Alex.

Op maandag kwamen we even na drie uur aan bij de Brandenburger Tor en maakten eerst een stadswandeling over de straat Unter den Linden naar de Alexander Platz. Daar was even tijd om de sfeer van de stad op te snuiven en daarna werden de leerlingen naar een van de afhaalplekken gebracht waar de gastouders hen kwamen ophalen.

Berlijn 11

Op dinsdag werd eerst een bezoek gebracht aan de voormalige onderzoeksgevangenis Hohenschönhausen en daarna bezochten we onder andere de East Side Gallery en het Sovjet Denkmahl in het Treptower Park.
Na deze stadsrondrit gingen de leerlingen aan de slag met een stadswandeling waar ze foto’s maakten van historische plekken.

Op woensdagmorgen werd de Rijksdag bezocht en daarna werden de leerlingen in voormalig concentratiekamp Sachsenhausen door de begeleidende docenten rondgeleid over het terrein. Daarna hebben we bij het Geallieerdenmuseum onder andere een vliegtuig bekeken die gebruikt was tijdens de luchtbrug van 1948 – 1949 en een stukje van de Muur met een wachttoren. En toen we daar toch waren hebben we daar ook twee groepsfoto’s gemaakt.

Op donderdag bezochten we eerst de Trümmerberg van ongeveer 120 meter hoog waar veel van het puin van het Berlijn van 1945 is gestort na de tweede wereldoorlog en daarna bezochten we het Olympiastadion dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1936. Daar werd een wiskunde- en een geschiedenisopdracht uitgevoerd.
En daarna begon de winkelmiddag, die net als de andere dagen begeleid werd door de zon, blauwe lucht en af en toe een wolk om het compleet te maken.
In de avond volgde nog een rondvaart door Berlijn en daarna gingen we met de bus op weg naar huis en nog voor half 7 in de morgen kwamen we daar aan, moe, maar voldaan na een zeer geslaagde excursieweek!

Voor een foto impressie klik hier.

Categorieën: Schoolnieuws