image-0

Maandag 5 oktober zijn we met 40 leerlingen uit havo 5, vwo 5 en vwo 6 naar Rome vertrokken. De reis begon al om 7:15 uur op Utrecht Centraal. De trein, het vliegtuig en de bus brachten ons dichtbij het hostel waar we in Rome verbleven. We begonnen met een bezoek aan het Colosseum. We zagen de verschillende tribunes voor het gewone en bijzondere volk en de gangen waar vroeger de gladiatoren en dieren verbleven voor de gevechten. Het hostel had de maaltijd voor de eerste avond verzorgd. Na de pasta zat nog niet iedereen vol, maar toen bleek er nog een tweede gang te komen; groente met kip en ook een toetje. Sommigen maakten nog een wandeling in de buurt van het hostel, anderen streken, moe van de reis, neer in hun kamers.

Dag 2 was een mooie en inspannende dag in Rome, we hebben enorm veel gezien! Het oude centrum stond centraal met onder andere de Santa Maria Sopra Minerva, het Pantheon en de San Luigi met prachtige schilderijen van Caravaggio. Bij de ijszaak Della Palma hadden we keuze uit 150 verschillende soorten ijs en dat was voor sommigen best moeilijk kiezen. Op het Piazza Navona verwerkten we de indrukken van de ochtend, aten we onze lunch en bewonderden we de fonteinen van Bernini. Daarna vervolgden we onze tocht langs het Campo dei Fiori, de schildpaddenfontein naar het Forum van Trajanus. Wat een meters hebben we deze dag gemaakt! Sommige leerlingen hebben al blaren op hun voeten.
Nadat we allemaal even konden uitrusten en ons konden opfrissen in het hostel gingen we met zijn allen naar Trastevere, waar het wemelt van de leuke restaurantjes en iedereen in groepjes ging eten.

image-18

Nadat we allemaal even konden uitrusten en ons konden opfrissen in het hostel gingen we met zijn allen naar Trastevere, waar het wemelt van de leuke restaurantjes en iedereen in groepjes ging eten.

Dag 3 was weer een prachtige dag. De prachtige beeldhouwwerken van Bernini en de Galleria Nationale d’Arte Moderne waren de hoogtepunten. We werden ook verrast door een grote regenbui. Dat heeft de sfeer niet aangetast, we maakten er een fashion statement van. Creatief met pedaalemmerzakken. Vanaf het eind van de middag hadden de leerlingen vrije tijd. Sommigen gingen shoppen, anderen proefde de stad vanaf een plein of terras. ’s Avonds wilden we op de Spaanse trappen gaan zitten, maar die bleken afgesloten te zijn voor restauratiewerkzaamheden.

Op dag 4 hebben we de Santa Sabina bezocht, een basiliek uit de 5e eeuw! Daarna stond Vaticaanstad op het programma. De Sint Pieter wekte veel ontzag. Een groep ging zelfs de koepel op en een andere groep bewonderde de Sixtijnse kapel. 
‘s Avonds hadden we een restaurant gereserveerd voor de hele groep waar we typische Romeinse gerechten aten. De Trevi fontein werd helaas schoongemaakt dus er was geen water om een muntje in te gooien. De laatste avond in Rome sloten we af in het oude centrum van Rome.

Dag 5 begon met koffers inpakken en kamers opruimen. Daarna hebben we het Forum Romanum bezocht. We sloten de excursie in Rome af met een lunch in het park en een quiz over alles wat we deze week met elkaar gezien hadden. Toen restte ons alleen de terugreis nog.
We hebben met elkaar een fantastische week gehad in Rome. We waren er met een hele leuke groep leerlingen, die het erg goed met elkaar hadden. Het was leuk om ze in deze week beter te leren kennen.

IMG_4300-rome

Soms was het haast niet te bevatten hoe oud de dingen zijn die je daar ziet, of hoe veel jaar het gekost heeft om een kerk zo te bouwen en aan te kleden met beelden, fresco’s, cosmatenvloeren, mozaïeken, marmeren zuilen!
We hebben ontzettend veel gezien en geleerd van de (kunst)geschiedenis, veel gelopen, heerlijk gegeten en veel gelachen!

Rome Sweet Rome !

Matthijs, Ruud en Zinzi

Bekijk alle foto’s hier!

Categorieën: Schoolnieuws