Voor de herfstvakantie werd aan alle havo 4-leerlingen dezelfde vraag gesteld: “Wie wil er deze vakantie een gratis (!) boek uitlezen en na de vakantie de schrijfster zelf zien en ontmoeten? Voor mij klonk het aantrekkelijk en ik was niet de enige, er waren nog zo’n 25 leerlingen die het leuk leken. Nou, toen was het dus herfstvakantie, iedereen natuurlijk het boek uitlezen! Nou ja, bijna iedereen..;) Na de vakantie hadden we eerst nog een meeting zonder de debuutschrijfster. We moesten haar natuurlijk wel op een goede manier verwelkomen! Verschillende ideeën werden uitgewisseld en de leukste werden uitgekozen. Denk maar aan: een nieuwe coverontwerp met haar portret, een soundtrack gebaseerd op het boek, gebakken cakejes met daarop de titel “Rood als bloed” en een interview met de schrijfster. Er werden nog wat mailtjes uitgewisseld en de dresscode was ook bekend! Rood en/of zwart, in de kleuren van het boek.

IMG_8431

 

Op woensdag 5 november was het zover, de schrijfster, Salla Simukka van Finse afkomst zou het 2e uur komen. Het 1e uur waren al flink wat leerlingen de mediatheek aan het versieren. Om 9h15 liep ze dan binnen, een vrolijke vrouw die met grote ogen om zich heen kijkt. Als je haar zou zien of zou zien praten, dan zou je niet bedenken dat zij een schrijfster is van boeken, die in 76 talen vertaald zijn. Ze is nog hartstikke gewoon en dat wil ze ook blijven, zegt ze zelf. De cadeautjes werden aan haar gegeven. Ze was hartstikke blij met alles; ze straalde echt. Po Au gaf zijn tekeningen. Naomi en Rosa lieten haar de playlist zien (door verschillende technische redenen lukte het laten horen helaas niet). 25 A4’tjes werden gegeven met daarop de verschillende meningen over het boek. Merve en Mara vroegen haar het hemd van het lijf en daarna ging ze onze boeken signeren. Ze bleef nog even hangen en nodigde iedereen uit voor het feest die dezelfde avond nog werd gegeven ter ere van haar. Het was een leuke ervaring en ik ben blij dat ik er deel van mocht zijn.

Naomi Terhorst, h4a

Categorieën: Schoolnieuws