Activiteitenaanbod schooljaar 2017-2018

Kangoeroewedstrijd

Houd je van puzzelen met een wiskundig tintje? Dan wordt deze wedstrijd voor jou georganiseerd door de wiskundesectie! Op een middag in maart krijg je een aantal leuke wiskundepuzzels. Door ze op te lossen probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen. Voor de winnaar is er een prijs. Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij je eigen wiskundedocent.

St. Maartenvoettocht en Paasvoettocht

Een middag- en avondtocht rondom St. Maarten, vrijdag 11 november 2016 en Pasen vrijdag 7 april 2017. Je bezoekt samen met een aantal docenten instanties die voor mensen klaar staan en waar de minder bedeelden van onze samenleving terecht kunnen. Leerlingen van havo 4 en vwo 4 horen er meer over tijdens de godsdienstlessen.

Olympiades

Diverse vakken organiseren olympiades. Je bent er met puzzelachtige opgaven bezig die met het betreffende vak te maken hebben. Afgelopen jaar was het mogelijk een middagje aan de scheikunde- en aan de wiskunde-olympiade deel te nemen. De beste leerlingen doen mee aan de landelijke olympiade. Voor sommige vakken is het mogelijk daarna deel te nemen aan de wereldolympiade. Je docent scheikunde en wiskunde heeft meer informatie en je kunt bij je docent aanmelden.

Taizé

Te gast bij de broeders van Taizé. Een religieuze gemeente in een mooi dorpje in Frankrijk. Je verblijft op hun terrein en hebt een week vol met bijzondere ontmoetingen met jongeren over de hele wereld. Kamperen, workshops, diepe gesprekken voeren, zingen, lachen of juist op zoek naar stilte…
Wil jij op zo’n manier het schooljaar afsluiten? Leerlingen van havo 4 en vwo 4 horen hier meer over in de godsdienstlessen en kunnen zich dan ook aanmelden. Leerlingen uit de klassen 3, 5 en 6 van havo/vwo kunnen ook mee.

Debatteam Gregorius

Ons debatteam doet net als voorgaande jaren weer mee aan ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Dit is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Er wordt op vrijdag 12 februari in Utrecht een voorronde gespeeld. Ook in de rest van Nederland vinden zulke voorrondes plaats. Zo wordt toegewerkt naar de tv finale op NPO 2 in het voorjaar. De winnaars van de landelijke finale winnen een unieke prijs: zij brengen een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Op de dinsdagmiddag gaan we aan de slag met de verschillende vormen van debat. We gaan ook samen goede argumenten voor de wedstrijd in februari en we gaan samen werken aan een indrukwekkende speech die één van de teamleden gaat houden op 12 februari.

In het voorjaar kan iedereen die wil ook nog meehelpen met het organiseren van een debat op school.

Grimeclub

Tijdens de cursus leer je verschillende technieken om te schminken. Ook leer je verschillende materialen (snorren, baarden, pruiken) gebruiken. De leden van de club verzorgen de grime voor de Gregoriusshow in de Stadsschouwburg en de Gregorius Got Talent Show aan het einde van het schooljaar.

Leerlingenraad

Onze school heeft een leerlingenraad die regelmatig met de directie overleg voert. Het doel is de belangen van de leerlingen omtrent de gang van zaken rond het onderwijs te bespreken. Een voormalig lid van de leerlingenraad schrijft het volgende:

Elke leerling kan lid worden van de leerlingenraad. We bespreken zaken die de school bezig houden. Hierbij kun je denken aan: inzamelacties als de vastenactie, schoolfeesten, kantine (eten en drinken), een zo schoon mogelijke omgeving, zowel buiten als binnen de school.
We hopen dat van elke afdeling enkele leerling lid zijn, zodat er van alle gebouwen informatie en nieuws komt. Tijdens de vergaderingen – 5 per jaar – zijn ook leerlingen die géén lid zijn welkom.

Wat is het belang van de leerlingenraad?
– opkomen voor je eigen mening/belangen en die van anderen
– oplossingen voor problemen proberen te bedenken met elkaar – met nieuwe ideeën komen en ideeën van leerlingen bespreken
– positieve en negatieve punten bespreken
– op de hoogte zijn van de gebeurtenissen in en rond de school

Persoonlijke ervaring als lid, en later als voorzitter van de leerlingenraad:
Ik heb van B2 tot de H5 in de leerlingenraad gezeten. Ik heb afgelopen jaar zelfs met veel plezier het voorzitterschap van Michael van Kempen overgenomen en dit jaar zelf afscheid genomen.

Waarom deelnemen aan de leerlingenraad?
De leerlingenraad is leerzaam, leuk en vrij en je hoort als één van de eersten wat de school bezighoudt. Wat wil je nog meer?! Redenen genoeg zou ik zeggen!

Licht- en geluidsploeg

Op TV zie je van die spectaculaire shows als Idols en The X Factor. Heb jij ook altijd meer interesse voor het licht dan voor de kandidaten? Dan is deze club zeker iets voor jou!

De licht- en geluidsploeg is verantwoordelijk voor alle techniek bij voorstellingen. Er staan ieder jaar een aantal shows gepland waarbij de deze licht- en geluidtechnici zorg dragen voor het licht en geluid. De school beschikt over eigen apparatuur, maar die moet nog wel bediend worden. Er wordt ook een aantal workshops gegeven door oud- leerling Daan Hazendonk om alles te leren. Dus zowel ervaren als onervaren leerlingen zijn welkom.

Ben je ergens diep van binnen een echte technicus? Meld je dan meteen aan voor de licht- en geluidsploeg!

Muziek

Praktijk

In deze cursus ligt de nadruk op zelf musiceren. Je gaat veel muziek maken in groepsverband (bandjes), klassikaal en in kleinere groepen. Als je nog geen instrument speelt, ga je dat ontwikkelen. Ook zingen komt aan bod.

Theorie

Akkoordenleer, blues schema, verder met notenschrift, drumnotatie, tabs leren lezen. Alle geleerde theorie pas je meteen toe in de praktijk. Ook de training van je muzikale gehoor komt aan de orde.

Schoolband “New Sensation”

De schoolband maakt popmuziek variërend van “gouwe ouwe” tot recente top-40-hits. Daarnaast worden eigen nummers ingestudeerd. De schoolband treedt in ieder geval op tijdens de Gregorius 143-show, de vastenactie en de eindexamenviering.

Showgroep voor brugklas-1

Als je deelneemt aan de showgroep doe je mee met de 143-show.
Aan bod komen: zang, dans en toneel.

Spielwelten (internationalisering)

Deze uitwisseling bestaat uit twee delen. De Duitse leerlingen bezoeken Utrecht. Later in het jaar reis je, samen met 14 andere leerlingen met de trein voor een week naar Leipzig. De Duitse leerlingen overnachten, als zij in Utrecht zijn, bij jou thuis en jij verblijft bij jouw bezoek aan Leipzig in een Duits gastgezin. Zo leer je op een snelle en makkelijke manier Duitse leeftijdsgenoten kennen. Lijkt het je leuk om met leeftijdgenoten aan een bepaald thema te werken en iets van een andere stad te zien, geef je dan zo snel mogelijk op!

Toneelclub voor klas 2 en 3

Met een groep leerlingen werk je aan een presentatie op het toneel.
Het is de bedoeling dat je op actieve wijze kennis maakt met toneel en theater.